Imprimati  

5 Trasaturi ale Leadership-ului Inspirational, indiferent de stilul tau

leadership_dalecarnegie
 Photo by: Acaben
Uita de imaginea stereotipa a leaderului imbracat la patru ace, intr-un costum gri, carand dupa el o servieta voluminoasa. In ziua de azi, leaderii remarcabili pot proveni de oriunde si pot arata oricum. Ar putea fi, de exemplu, o studenta la marketing imbracata in jeansi, ce conduce o puternica companie de comert online din propria camera de camin. Sau ar putea fi un el, usor grizonat, un viitor Steve Jobs descult, ce prezinta un nou dispozitiv revolutionar in cadrul unei conferinte majore din industrie.

"Cercetarile noastre indica faptul ca ceea ce conteaza cu adevarat este ca leaderii sunt capabili sa creeze entuziasm, sa dea autoritate si sa motiveze oamenii din echipa, sunt capabili sa insufle incredere si sa fie o adevarata sursa de inspiratie pentru cei din jurul lor", spune Peter Handal, CEO al companiei de training, specializata in zona Leadership-ului - Dale Carnegie, cu sediul la New York.

Aceasta suna ca o afirmatie puternica. Insa, oricat de diferiti sunt leaderii in prezent, exista o seama de trasaturi pe care leaderii adevarati le poseda si le pun in practica zilnic. In continuare, Handal ne va povesti despre cele 5 trasaturi ale unui leadership eficient:

1.      Confruntarea Provocarilor

Un leader adevarat este suficient de curajos pentru a face fata situatiilor dificile si a le trata cu demnitate si sinceritate. Fie ca este vorba de a conduce afacerea intr-o directie buna in perioadele de recesiune, sau a tine angajatii ce intampina dificultati pe drumul cel bun, leaderii eficienti imbratiseaza aceste provocari cu bratele deschise.

O comunicare constanta cu angajatii, informarea legata atat de aspectele pozitive, dar si de modul cum reactioneaza compania in fata dificultatilor si a provocarilor va face ca, in timp, angajatii sa simta ca ai incredere in ei si ca e putin probabil ca acestia sa fie confruntati cu surprize neplacute. 

"Barfele de la automatul de cafea sunt in general de 10 ori mai agravante decat in realitate", spune Peter Handal. "Angajatii au nevoie sa isi vada leaderii pasind in fata si luand taurul direct de coarne".

2.      Castigarea Increderii

Angajatii tind sa fie mai loiali si mai entuziasti atunci cand activeaza intr-un mediu condus de persoane in care au incredere. Si exista mai multe cai pentru a construi aceasta incredere. Prima ar fi sa arati angajatilor ca iti pasa de ei, mentioneaza Handal. Asadar, gaseste si dezvolta un interes pentru acestia dincolo de locul de munca. Nu fi prea intruziv, sfatuieste el, insa poti intreaba despre cum mai merge jocul de baseball al copilului unui angajat, sau despre absolvirea liceului. Fa-i pe angajatii tai sa simta ca esti interesat de succesul lor si discuta regulat despre traseul lor de dezvoltare profesionala.

Cand angajatii, furnizorii sau alte persoane fac greseli, nu ii mustra sau corecta cu furie. In schimb, explica cu calm situatia si subliniaza de ce actiunile sau comportamentele lor nu au fost corecte, astfel incat acestia sa stie la ce te astepti de la ei pe viitor. Atunci cand oamenii stiu ca nu ii vei mustra si ca le vrei doar binele acestia vor castiga incredere in tine, adauga Handal.

3.      Fii autentic

Daca nu esti un „costum" nu incerca sa fii unul. Angajatii tai si alte persoane care au de-a face cu compania vor simti daca incerci sa pari altceva decat esti, spune Handal. Iar aceasta ar putea sa ii puna pe ganduri referitor si la alte aspecte la care ai putea sa nu fi autentic. Esti pasionat de pantofi extravaganti? Poarta-i! Esti un prezentator entuziast si amuzant? Fa-i sa rada! Foloseste-ti punctele forte si personalitatea pentru a iti dezvolta propriul stil de leadership, mentioneaza Handal.

4.      Castiga respect

Cand te comporti intr-o maniera etica si dai exemplu propriu de trasaturi pe care vrei sa le vezi si in ceilalti castigi respectul celor din jurul tau. Leaderii care sunt perceputi a nu se comporta in concordanta cu ceea ce spun sau gandesc in general nu ajung departe, adauga Handal. Iar sinceritatea leaderilor face ca si angajatii sau actionarii sa fie mandri de compania pentru care lucreaza, ceea ce este un aspect cheie al implicarii si motivarii. Pe de alta parte, si clientii sunt mai tentati sa incheie afaceri cu o companie in ale carei valori si stil de leadership au incredere.

5.      Fii curios

Leaderii remarcabili sunt mereu curiosi pe plan intelectual si orientati catre invatare. Sunt inchizitori si in perpetua cautare de idei noi, perspective si informatii. Peter Handal spune ca cei mai buni leaderi inteleg ca inovatia si gasirea unor noi abordari pot proveni din multe directii si de aceea sunt in permanenta cautare de cunostinte noi sau persoane care ii pot informa si pune in situatii de avantaj profesional.

„Cei mai de succes leaderi pe care ii cunosc sunt oameni cu adevarat curiosi. Sunt interesati de lucrurile din jurul lor, iar asta le solidifica viziunea", a mai adaugat Peter Handal.
 
* Traducere si Adaptare dupa un articol original Entrepreneur.com, scris in dialog cu Peter Handal – CEO Dale Carnegie Training.
 

Inapoi

 
 

16 B Mozart Street, District 2, Bucharest, 020256, RO
P:+40 21 231 0861

Follow Us

 
© 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com