Imprimati  

Sfaturi si abordari pentru o negociere win-win

Leadership Development
 

Ca manager, abilitatea de a folosi abordari de negociere win-win poate sa fie cea care face diferenta. Deasemenea, poate esentiala atunci cand incercam sa ne influentam colegii si sa facilitati relatii pozitive si constructive. Iata 6 lucruri la care ar trebui sa ne gandim ca manageri atunci cand pregatim o negociere.

1.) Sa stiti ce vreti - ca manager este important sa intrati in negociere stiind care vreti sa fie rezultatul final. Asigurati-va ca v-ati gandit suficient ce vreti si de ce vreti. Aduceti-va aminte ca este important sa luati in considerare factori de natura financiara, emotionala, intelectuala, fizica, etc. Ajuta si sa va fi foarte clar ce NU vreti - pe masura ce intrati mai adanc in negociere.
 
2.) Sa stiti ce vrea celalalt - partenerul de negociere va avea si el sau ea o agenda atunci cand va intra in negociere. Incercati sa intelegeti de la inceput care este finalitatea pe care si-o doreste. Intelegeti pespectiva si dorintele lui din toate punctele de vedere din care ati inteles-o pe a dvs.

 

3.) Anticipati obiectiile - Procesul de negociere nu e intotdeauna usor. Ca manager trebuie sa intelegeti ca veti intalni obiectii din partea celuilalt pe parcursul discutiei. Trebuie sa va pregatiti informandu-va cat puteti de bine inainte de negocierea propriu-zisa. Asigurati-va ca aveti la indemana dovezile necesare pentru a il convinge pe cel cu care discutati.

4.) Identificati concesiile - Determinati termenii non-negociabili si aspectele dezirabile si hotarati-va ce sunteti dispusi sa cedati. Nu o sa plecati de la fiecare negociere cu tot ceea ce ati vrut - este vorba de un proces de oferire si de cedare - iar ca manager trebuie sa fiti pregatit sa gasiti un punct comun in mijloc.

5.) Determinati care este "walk-away"-ul - Cand hotarati care este el, de fapt definiti un punct dincolo de care nu mai trebuie sa continuati negocierea - iar acest punct trebuie sa fie definit inainte de inceperea negocierii. Aceasta va fi una din cele mai bune surse de putere pe parcursul discutiei.

6.) Exersati cu un partener - la fel ca in orice prezentare importanta veti vrea sa aveti macar cateva ocazii de a exersa. S-ar putea sa aveti de a face cu o discutie dificila si este bine sa repetati potentialele cai de abordare. Exersand cu altcineva va veti creste gradul de incredere si in cele din urma veti avea parte de o negociere cat mai eficienta.

 

Inapoi

 
 

16 B Mozart Street, District 2, Bucharest, 020256, RO
P:+40 21 231 0861

Follow Us

 
© 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com